Mühendislikten Ürün Yöneticiliğine — Kişisel Deneyim Paylaşımı

Emre Dundar
4 min readMar 11, 2022

2018 yılında verdiğim bir kararla Ericsson’daki işimden ayrılarak konfor alanımın dışına çıktım ve geleceğini öngöremediğim bir maceraya atıldım.

Bahsettiğim maceraya atılmadan önce plazadaki ofis masasında büyük yazılım sistemlerinin / organizasyonlarının bir parçasını doğru bir şekilde işletmekten sorumlu olan bir mühendistim. Kariyerimin başında büyük bir bankanın yazılım organizasyonunda (Softtech — 600+ yazılım geliştirici ile) yazılım geliştirme yaşam döngüsünde (SDLC) bulunan araç, platform ve süreçlerin bakım, yönetim ve iyileştirilmesinden sorumlu olarak çalıştım. Üç yılı aşkın bir süre büyük ölçekli ve farklı teknolojiler kullanan dinamik bir yazılım organizasyonun içerisinde önemli deneyimler edindim. Yeni süreçler tasarladık, yeni araçlar seçtik, konumlandırdık. Yazılım geliştirme ve teslimatının daha kaliteli ve hızlı değer üretebilmesini sağladık.

Üç yılın ardından global bir şirkette (Ericsson) global bir ürünün sürüm yönetim ekibine katıldım. Farklı paydaşlarla global bir ürünün geliştirme, test, sürüm yönetimi ve kurulum süreçleri üzerine çalıştım. Daha eski bir sistemle uğraşmak zorunda kalsam da bu yolculukta ilk kez kıtalararası çalışma ve bir ürünün tüm süreçlerini izleme deneyimi elde etmiş oldum. Yine büyük ölçekli kurumsal bir yazılım organizasyonunun tüm iç dinamiklerini yakından deneyimleme fırsatım oldu.

Ofis masasında büyük organizasyonların büyük sistemlerinin bir parçasını yönetirken geçen 4 yılın ardından artık farklı bir işe girişme zamanının geldiğini hissetmeye başlamıştım. Bu noktada Testinium’dan gelen teklif ile kendimi şu soruyu sorarken buldum:

4 yıldır yazılım geliştiren organizasyonlarda SDLC sistemleri yönetirken kendi yaşadığım acıları (devops) ve arkadaşlarımın (yazılım geliştirici, takım lideri, proje lideri, mühendislik yöneticisi, vb.) yaşadığı acıları iyileştirebilecek bir ürün geliştirebilir miyiz?

Buna yanıtım evet oldu ve kariyerimin dönüşümü bu noktada başladı. Testinium’dan çıkan tüm B2B ürünler şu benzer stratejiyi izlemişler: Önce fikri servis olarak sağlayalım, pazardan geri bildirim toplayalım, deneyim kazanalım, ihtiyacı analiz edelim ve pazarda bir boşluk tespit edersek bu açığı ürün ile kapatalım. Bu strateji benim yürüdüğüm yolu şekillendiren esas yaklaşım oldu.

Mühendislikten Ürün Yöneticiliğine

Yeni deneyim ve rol: Teknik Danışmanlık

Testinium’a gelmemle birlikte daha önce düşünmediğim bir role sert bir geçiş yapmış oldum. Burada önce teknik danışman olarak görev aldım. Farklı sektörlerde (havacılık, otomotiv, sigortacılık, e-ticaret, finans…) yazılım geliştiren organizasyonlara SDLC pratikleri, kod kalitesi ve DevOps alanında teknik danışmanlık sağladım. Hedeflediğimiz ürün için farklı yapıdaki organizasyonları analiz etme, ihtiyaçlarını anlama ve buna çözüm üretme fırsatı buldum ve bu bakışla geçen iki ayın sonunda ürünümüzün ilk prototipini geliştirmiş oldum. Yazılım geliştirici olmamama rağmen, kendimi kurumsal organizasyonlarda çalışan basit bir web uygulaması geliştirmiş ve ürün entegrasyonlarını müşterilerin ihtiyacına göre sürekli artırırken bulmuştum. Takip eden üç ayın sonunda prototip görevini tamamladı ve biz Testinium içerisinde yeni ürün geliştirme takımımızı kurmaya karar verdik.

Yeni başlangıç ve rol: Product Owner

İlk kez bir yazılım ekibi ile ürün geliştirmek için çalışmaya başlamıştım. Bu sefer kendimi bir anda mockup araçlarında ekranlar tasarlarken, pazar araştırması yaparken ve kullanıcı hikayeleri yazarken buldum.

Bir ürün ekibini yönetmek ve sıfırdan bir ürün geliştirmek benim için edinmem gereken pek çok yetkinlik ve çözmem gereken pek çok sorun barındırıyordu. Okudum, topluluklara katıldım, denedim, yaptım, başarsız oldum, bir daha denedim… Bu süreçte kendimi önce “Product Owner” olarak konumlandırıp yeni yetkinlikler edinmeye başladım. Paralelde ürün pazarlamak, ürün satmak, ürün kurmak, müşteri ile ilişki kurmak, destek sağlamak gibi pek çok işi de yürütüyordum.

Baştan sona bir ürünle yolculuk etmek ve her adımı deneyimlemek o zamanlar çok yorucu olsa da bugün dönüp bakınca bunun bana çok şey kattığını görebiliyorum.

Bir adım daha ileri: Ürün Yöneticiliği

Ürün artık belirli bir olgunluğa ulaştıktan ve ben de ürün yönetiminin kitabını açtıktan sonra işler biraz daha profesyonel hale gelmeye başladı. Hali hazırda yaptığım işleri ürün yönetimi çerçevesi altında yeniden konumlandırdık ve artık ekibi genişletip işleri doğru kaynaklara adreslemeye başladık. Burada edinilen yeni deneyimler ekip yönetimi, delegasyon, paydaş yönetimi ve daha fazlası… Gerçek bir ürün ekibi olarak çalışmaya başladık. Ürün vizyonunu ve stratejisini güncelledik, global pazarda konumlandık, yeniden markalaştık (Oobeya). Yazılım geliştirme, kalite güvence, kurulum, destek, müşteri başarımı, satış, pazarlama, iş geliştirme ve ürün yönetimi… günün sonunda herkes kendi alanında, paydaşları ile birlikte, tek bir amaç için çalışır hale geldi.

Oobeya Ekibi

Geleceğe hazırlık

Kendi yolumda öğrendiğim en önemli derslerden biri şu oldu: B2B (Business-to-business) bir ürün geliştirmek sabır ister, başarmak ve başarının meyvelerini toplamak da. Biz sabır gerektiren kısımları başarılı bir şekilde aştık ve sabırsızlıkla ilerlememiz gereken güzel ama zorlu bir zamana geldik.

Geldiğimiz noktada -yaklaşık 1000 kişilik bir teknoloji organizasyonunun çatısı altında- kendi kararlarını alabilen, kendi ekibini oluşturup yöneten dinamik bir yapıya dönüşme kararını aldık. Şimdi Oobeya ekibi ile atacağımız büyük adımlara hazırlanıyoruz.

Oobeya: https://oobeya.io

Hikayenin parçası olmak

Bir konuşmada şunu söylemiştim, yazılı olarak da kalsın isterim:

İnsan atomlardan değil hikayelerden oluşur. Bizim ürünümüz de 1'ler ve 0'lardan değil hikayelerden oluşuyor. İçinde başarı hikayeleri kadar başarısızlıklar da var. İşte bu yazıda anlatılanlar hikayelerin sadece dağınık parçaları. Gelecek hikayelere dahil olmak isteyenler için de yerimiz var: https://www.linkedin.com/company/oobeya/jobs

Bu yazıda kariyer yolumun nasıl şekillendiğini yüzeysel bir şekilde aktardım. Süreç içerisinde her bir adımda karşılaştığım zorluklara, bunlara nasıl çözüm bulduğuma, verilen stratejik kararlara ve sonuçlarına hiç değinmedim, çünkü bu adımlarda yaşananlar ayrı yazılar olur, belki bir gün yazılır.

Linkedin: https://www.linkedin.com/in/emredundar
Twitter: https://twitter.com/emredundar_e
Oobeya: https://www.linkedin.com/company/oobeya/

--

--